Microsoft heeft het lijstje van potentiële kandidaten voor de positie van nieuwe CEO van de softwaregigant ingekort tot een shortlist. Eén van deze personen zal bij voorkeur de rol van Steve Ballmer nog dit jaar gaan overnemen.

In augustus kondigde Steve Ballmer aan dat hij zijn positie als CEO van Microsoft binnen het tijdsbestek van een jaar zal overdragen aan een tot nu toe onbekende opvolger. Om op zoek te gaan naar een opvolger heeft Microsoft een speciaal comité in het leven geroepen. Deze groep mensen is zowel intern als extern naar potentiële kandidaten gaan speuren. Waar deze lijst aanvankelijk bestond uit zo’n 40 namen, is deze inmiddels beperkt tot een handjevol geselecteerden.

De namen waarvan vermoed wordt dat ze momenteel nog in de race zijn voor de functie van CEO van Microsoft te bekleden zijn: Ford’s CEO Alan Mulally, voormalig CEO van Nokia Stephen Elop en Microsoft-topmannen Tony Bates en Satya Nadella. Volgens Reuters zouden er nog ongeveer vijf tot nu toe onbekende namen bij zitten, waarvan er één reeds een positie binnen Microsoft bekleedt.

Namen die de afgelopen maanden eveneens opdoken, maar niet genoemd worden als potentiële kandidaten zijn: Computer Sciences’ CEO Mike Lawrie, voormalig Windows-topman Steven Sinofsky en voormalig CEO van Juniper Networks Kevin Johnson.

Het inkorten van de lijst met kandidaten kan erop duiden dat Microsoft niet lang meer wil wachten met het aanwijzen van een definitieve opvolger van Steve Ballmer.