2min

De zoektocht naar een nieuwe CEO valt Microsoft zwaar en volgens The Wall Street Journal is dat mede te danken aan de Bill Gates en Steve Ballmer, de voormalige leiders van de softwaregigant.

Gisteren werd beweerd dat er in januari geen opvolger voor Steve Ballmer gepresenteerd wordt omdat Bill Gates geen tijd meer heeft. Ook werd deze week duidelijk dat Ford’s CEO Alan Mulally zich definitief onttrekt uit de race voor de leidende positie.

Op basis van een aantal bronnen rondom Mulally meldt The Wall Street Journal dat hij besloot om bij Ford te blijven vanwege de eerdere CEO’s van de softwaregigant. De twee oudgedienden hebben namelijk nog veel invloed binnen Microsoft en dat baarde Mulally zorgen, omdat hij er niet zeker van was in hoeverre hij zijn eigen besluiten kon vormen. Ook interne kandidaten van Microsoft hebben naar verluidt zo hun twijfels bij het aanblijven van Ballmer en Gates in het bestuur.

Mulally had al langere tijd een oogje op de rol van CEO bij Microsoft. Volgens een ingewijde bron sprak Mulally tegen het einde van 2012 voor het eerst over de mogelijkheid. Toen gaf hij overigens aan dat hij alleen voor Google of Microsoft zou vertrekken bij Ford.

Microsoft is sinds augustus jongstleden openlijk op zoek naar een nieuwe CEO. In eerste instantie werden meer dan honderd mensen overwogen, maar na verloop van tijd vielen steeds meer mensen af. Alan Mulally was lange tijd een voorname kandidaat. Het lijkt erop dat er inmiddels enkel interne kandidaten over zijn gebleven: Tony Bates, Stephen Elop en Satya Nadella.