Microsoft bracht lijstje met kandidaten voor de positie van nieuwe CEO van Microsoft recentelijk terug van zo’n 40 namen naar een shortlist met 5 namen. We konden al melden dat Stephen Elop en Alan Mulally waarschijnlijk op de lijst staan, daar komt nu een nieuwe naam bij.

Microsoft zou volgens meerdere geluiden nog voor de jaarwisseling een opvolger van huidige CEO Steve Ballmer willen benoemen. Dat dit proces al aardig onderweg is, blijkt uit het wegstrepen van een flink aantal namen die eerder als potentiële kandidaten voor het CEO-schap werden aangewezen.

Volgens Bloomberg is een van de overgebleven namen op het lijstje Kevin Turner, de huidige COO van Microsoft. Hoewel Turner al eerder voorbij is gekomen in een lijst met aangeschreven personen door gokkers, is hij niet eerder aangemerkt als serieuze kandidaat.

Kevin Turner bekleedt sinds 2005 de functie van COO bij Microsoft. Daarvoor had hij reeds een imposante carrière opgebouwd bij de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart. Hier begon hij in 1985 als kassamedewerker en heeft hij zich weten op te werken tot CEO van een onderdeel binnen deze groothandel. Gedurende zijn loopbaan binnen Microsoft wordt Turner door velen aangewezen als verantwoordelijke voor zowel de stijging van klanttevredenheid als het behalen van zeer positieve financiële resultaten.

Overigens worden door analist Rick Sherlund twee andere mogelijke externe kandidaten genoemd die eveneens in de race zijn voor het bekleden van de CEO-positie bij Microsoft. Dit zijn huidig CEO van Boeing James McNerney jr. en voormalig COO van Motorola Edward Breen.