Internetbedrijf Mozilla heeft de cijfers van het boekjaar 2012 gepubliceerd. Hierbij valt op dat de winst in vergelijking met het jaar ervoor flink is toegenomen. Dit is grotendeels dankzij overeenkomsten die de ontwikkelaar van webbrowser Firefox met internetgigant Google heeft.

Deze week presenteerde Mozilla de jaarcijfers van het boekjaar 2012. Wat de cijfers betreft lijkt het Mozilla voor de wind te gaan. De totale inkomsten bedroegen in het boekjaar 2012 zo’n 311 miljoen dollar (232 miljoen euro), terwijl dit het jaar ervoor nog zo’n 163 miljoen dollar (121 miljoen euro) bedroeg. Dit betekent bijna een verdubbeling van de inkomsten in één jaar tijd.

De uitgaven stegen tevens minder explosief. In het jaar 2011 bedroegen de totale kosten zo’n 145 miljoen dollar (108 miljoen euro), terwijl deze gedurende 2012 zo’n 209 miljoen dollar (155 miljoen euro) bedroegen. Dit is een toename van ongeveer 43 procent.


Het grootste gedeelte van de inkomsten komt voort uit royalties die het bedrijf ontvangt door contracten die zijn gesloten met zoekmachines Microsoft’s Bing en Google Search. Met name uit het contract dat met Google gesloten is wist Mozilla 90 procent van de winst te slepen. Vorig jaar was dat 85 procent.

In dit contract is een vergoeding afgesproken die Mozilla ontvangt voor het doorverwijzen van gebruikers naar de Google Search. Dit contract is in 2011 gesloten voor de duur van tenminste drie jaar. Het nadeel hiervan is dat Mozilla voor een groot gedeelte afhankelijk is van Google en de band die beiden met elkaar hebben.