2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De organisatie achter Mozilla, de Mozilla Foundation, denkt erover om financieel minder afhankelijk te worden van Google. Mozilla is nu voor 88% van zijn inkomsten afhankelijk van Google.

Mozilla verdient geld aan Google middels een contract tussen beide partijen. Google is de zoekmachine die als standaard is ingesteld in Firefox in ruil voor een deel van de inkomsten uit inkomende zoekopdrachten. Google heeft profijt van de overeenkomst door een groeiende groep gebruikers naarmate de hoeveelheid Firefox-gebruikers stijgt.

De overeenkomst heeft tot nu toe veel inkomsten opgeleverd voor Mozilla, ruim 88% van de 75 miljoen dollar die Mozilla in 2007 verdiende kwam van Google. Met de komst van Googles eigen browser, Chrome, bestaat de kans dat Google het contract na de verloopdatum van 2011 niet meer zal verlengen. Vooral omdat Mozilla Google meer nodig heeft dan andersom, vooral naarmate Chrome meer gebruikers krijgt.

Een simpele oplossing ligt in het verkopen van de spot voor standaardzoekmachine aan een andere partij zoals Yahoo of MSN Search. Volgens Mozilla zal elk aanbod, onafhankelijk van de grootte van de zoekmachine, eerlijk bekeken worden. Volgens Mitchell Baker, chairperson van de Mozilla Foundation, is er van een niet nader omschreven partij al een blanco cheque binnengekomen om Google te vervangen.

Volgens Baker zijn er genoeg andere opties om inkomsten te krijgen met Firefox, naast een deal met een zoekmachine, maar ze wil niet zeggen welke opties. Zelf denkt ze dat Google het contract gewoon zal verlengen, maar ze zijn voorbereid op andere opties.