1 min

Nadat fabrikant Pegatron deze week onder vuur is komen te liggen na de dood van een medewerker, heeft Apple vannacht bekendgemaakt medische experts onderzoek uit te laten voeren naar het overlijden.

Pegatron kwam deze week negatief in de aandacht nadat bekend werd dat een 15-jarige medewerker van het bedrijf overleden was aan een longontsteking. Het bleek niet het eerste geval, de afgelopen maanden zijn ook drie andere jonge medewerkers overleden aan verscheidene medische aandoeningen. Volgens Pegatron was ook hun overlijden niet te herleiden naar de werkomstandigheden.

Wat betreft de leeftijd van Shi Zhaokun zou je overigens aan kinderarbeid kunnen denken, hetzij dat er na onderzoek van Pegatron is gebleken dat hij zich bij de sollicitatieprocedure legitimeerde als zijn 21-jarige neef. Pegatron was zich dus van geen kwaad bewust.

In de fabrieken van Pegatron wordt onder andere Apple’s iPhone 5C (review) geproduceerd en dus wordt ook de Amerikaanse aangekeken. Apple heeft de afgelopen jaren verscheidene maatregelen genomen bij fabrikant Foxconn, nadat medewerkers zelfmoord pleegden vanwege de werkomstandigheden.

"Hoewel Pegatron geen verband gevonden heeft tussen het overlijden en de werkomstandigheden, realiseren wij ons dat dit weinig waard is voor de getroffen families," geeft Apple in een statement aan. "Apple heeft een langdurige inzet om een veilige en gezonde werkplaats voor alle medewerkers te bieden. We hebben een team bij Pegatron’s faciliteiten dat ervoor zorgt dat de condities aan onze voorwaarden voldoen."