1 min

De Inspectie SZW (arbeidsinspectie) gaat een onderzoek instellen naar de arbeidsomstandigheden bij Pegatron in Breda. Werknemers klagen over mensonterende arbeidsomstandigheden, zo zouden er volgens hen vorige week acht mensen zijn flauwgevallen, zou er een algemeen spreekverbod gelden op de werkvloer en zou de sfeer intimiderend zijn.

De Inspectie SWZ heeft aan vakbond FNV Bondgenoten laten weten een onderzoek in te stellen. De bestuurder van FNV Bondgenoten heeft inmiddels aangifte gedaan. De bedrijfshal waarin gewerkt wordt zou te warm zijn en niet over voldoende zuurstofverversing beschikken waardoor acht mensen zijn flauwgevallen.

Bij Pegatron in Breda werken ongeveer 800 mensen die iPhones repareren voor Apple. Apple zou Pegatron in Breda gebruiken om iPhones van gebruikers in Europa, Afrika en het Midden-Oosten te repareren. Pegatron is een van oorsprong Chinees bedrijf dat fabrieken bezit waarin elektronica wordt gemaakt. De fabrieken in China liggen ook al jaren onder een vergrootglas doordat ook daar niet altijd even nauw werd omgegaan met de arbeidsomstandigheden.

De mensen die voor Pegatron werken zijn ingehuurd via arbeidsbureau Manpower en Adecco. zij lieten eerder weten met een verklaring te komen maar zien daar toch vanaf. Zij stellen dat Pegatron de werkgever is en dat bedrijf zal een verklaring voor zijn rekening moeten nemen. Dat heeft Pegatron nog niet gedaan. Wel zouden er inmiddels airco-systemen zijn ingezet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en om ervoor te zorgen dat mensen niet meer flauwvallen.