2min

Zo’n twee maanden geleden heeft het Rockstar Consortium een rechtszaak aangespannen tegen Google en diverse Android-fabrikanten wegens patentschending. Het bedrijf spande de zaak aan in Texas, Google heeft nu besloten om een tegenaanklacht in te dienen waarin onder meer staat dat Google de zaak wenst af te handelen in Californië.

Het Rockstar Consortium is ontstaan toen de Canadese telecomprovider Nortel failliet ging en de duizenden patenten die dit bedrijf bezat werden overgenomen door een groep bedrijven waaronder; Apple, BlackBerry, Microsoft, Ericsson en Sony. Niet geheel verrassend is Apple een van de grootste aandeelhouders van het Rockstar Consortium.

Google heeft een tegenaanklacht opgesteld, waarin het de patenten van Rockstar ongeldig wil laten verklaren en de rechtszaak wil verplaatsen van Texas naar Californië. Volgens de tegenaanklacht van Google is het Rockstar Consortium pas begonnen met het uitmelken van de patenten nadat het meer dan 1000 patenten had verkocht aan Apple alleen.

Google stelt verder dat het voeren van de rechtszaak in Californië logischer is dan in Texas. Het Rockstar Consortium stelt gevestigd te zijn in Plano, Texas maar dat is niet meer dan een "suite", aldus Google. Het management en een meerderheid van de werknemers is werkzaam vanuit Ontario, Canada. Recent heeft het consortium honderden bedrijven benaderd om licenties af te nemen op hun patenten, de meeste van deze bedrijven komen uit Californië. Ook de CEO van Rockstar zou volgens Google de uitspraak hebben gedaan dat de meeste bedrijven die inbreuk maken op de patenten van Rockstar zijn gevestigd in Californië. Tot slot is Apple grootaandeelhouder van het Rockstar Consortium en Apple is ook gevestigd in Californië. Voldoende reden volgens Google om de rechtszaak niet in Texas te voeren, het is nog even afwachten hoe de rechter hier tegenaan kijkt.