1 min

Rockstar Consortium, een samenwerkingsverband van Apple, Microsoft en Sony, heeft bekendgemaakt alle resterende patenten te verkopen voor 900 miljoen dollar. Het consortium kaapte enkele jaren terug de patenten van het failliete Nortel voor Google’s neus weg, tot grote woede van de zoekgigant.

De patenten worden verkocht aan RPX Corp, een bedrijf dat handelt in patenten. Het gaat nu om zo’n 4000 patenten, afkomstig van Nortel, een Canadees bedrijf dat in 1895 al begon met de ontwikkeling van telefoons. Het was voor het faillissement in 2010 één van ’s werelds oudste technologiebedrijven.

Rockstar Consortium bestaat uit Apple, BlackBerry, Ericsson, Microsoft en Sony. Deze bedrijven kochten in 2011 gezamenlijk de 6000 patenten van Nortel voor 4,5 miljard dollar. Ook Google was geïnteresseerd in de patenten en bood vreemde bedragen, maar werd uiteindelijk afgetroefd. Dat was voor Google een zure gebeurtenis, de zoekgigant was boos en voelde zich buitengesloten.

De verworven patenten werden door Rockstar ingezet tegen verschillende fabrikanten, waarbij de nadruk op Android-producenten zoals Asus, Huawei, HTC, LG en Samsung. Een rechtszaak tegen Google werd onlangs nog geschikt, wellicht de directe aanleiding voor de verkoop. De huidige rechtszaken komen te vervallen nu de patenten niet meer in het bezit van de patenttrol zijn. De overige 2000 patenten zijn al eerder geclaimd door de deelnemers van het consortium.

De patenten die nu dus onder RPX Corp vallen zullen gelicenseerd worden aan verschillende bedrijven. In een persbericht wordt vermeld dat Cisco, Google en tientallen andere bedrijven licenties zullen afnemen.