1 min

Google heeft een patentzaak geschikt met het Rockstar Consortium, waar onder meer Apple, BlackBerry, Ericsson, Microsoft en Sony lid van zijn. Google zou inbreuk maken op zeven patenten van Rockstar die te maken hebben met zoektechnologie. De partijen hebben deze zaak nu geschikt.

Het Rockstar consortium kocht in 2011 duizenden patenten van het failliete Nortel Network Corporation voor 4,5 miljard dollar. Google zou destijds 4,4 miljard dollar hebben geboden op de patenten en viste toen achter het net. Later besloot Google om Motorola over te nemen, aangezien dat bedrijf een gigantische collectie met soortgelijke patenten had. Inmiddels is Motorola opgesplitst en doorverkocht aan verschillende andere bedrijven. De smartphone-tak van Motorola is sinds kort eigendom van Lenovo.

Nu Google de zaak met Rockstar heeft geschikt hoeft het niet langer te vrezen voor schadevergoedingen omtrent zoektechnologie. Zo zou een van de zeven patenten gaan over het tonen van relevante advertenties naast zoekresultaten, iets waar Google enorm van afhankelijk is aangezien dat de meeste inkomsten oplevert.

Google heeft zelf ook een rechtszaak aangespannen tegen Rockstar, het consortium besloot namelijk ook om individuele Android-fabrikanten aan te klagen wegens patentschending. Google wil via de rechter afdwingen dat de fabrikanten worden vrijgesproken en noemt Rockstar daarbij een patenttrol. Rockstar heeft HTC, Huawei en Samsung aangeklaagd wegens patentschending, Huawei heeft als enige de zaak geschikt met Rockstar.

De schikking die nu is bereikt zal de komende weken verder worden uitgewerkt, of de schikking ook invloed heeft op de nog lopende rechtszaken is niet helemaal duidelijk.