2min

Apple en Samsung gaan opnieuw met elkaar rond de tafel om te praten over het schikken van de lopende patentzaken. In de Verenigde Staten hebben de bedrijven nog enkele rechtszaken lopen over patentschendingen en daar lijkt maar geen eind aan te komen, uit de documenten van de rechtbank blijkt nu dat de bedrijven opnieuw gaan proberen er samen uit te komen.

De bedrijven hebben in het verleden al meerdere pogingen gedaan om de patentzaken te schikken en in de meeste gevallen zonder resultaat. Wel zijn de bedrijven op een gegeven moment overeengekomen om alle patentzaken buiten de Verenigde Staten te laten vallen. Daarmee bleven er alleen enkele zaken over binnen de Verenigde Staten en die zijn nog steeds niet beslecht.

Er zijn al meerdere uitspraken gedaan in de patentzaken maar de bedrijven blijven in beroep gaan. In eerste instantie werd Samsung veroordeeld tot het betalen van 1 miljard dollar aan schadevergoeding voor het schenden van Apple’s patenten. Daarna is de boete verlaagd tot 548 miljoen dollar omdat Samsung in beroep was gegaan tegen dit bedrag. In maart of april volgend jaar zal een jury opnieuw een vonnis uitspraken en zal opnieuw een boete bedrag worden uitgesproken, de zaak wordt daarmee deels overgedaan. Een hoger beroep is

Inmiddels heeft Apple ook een belangrijk patent verloren, namelijk dat op het ontwerp van de iPhone, het bedrijf zou hebben gesjoemeld bij het aanvragen van het patent met de opgegeven data. De datum waarop het patent van toepassing is klopt daardoor niet. Het patentbureau heeft dat patent voorlopig geschorst.

Samsung zal daar ongetwijfeld gebruik van proberen te maken mocht het weer tot een rechtszaak komen. De rechter Lucy Koh heeft dan ook weer aangestuurd op een schikking. De rechtbank gaat als mediator proberen de zaak te schikken, beide CEO’s zijn akkoord gegaan met een poging de zaak te schikken.