Technologiegiganten Apple en Samsung zijn volgens The Korea Times wederom met elkaar in gesprek om een schikking te beklinken, zodat alle rechtszaken van de tafel kunnen. De twee bedrijven zijn in de afgelopen jaren al veelvuldig zonder resultaat in onderhandeling geweest.

Aan de hand van de resultaten uit het verleden kunnen we niet stellen dat er veel reden tot vertrouwen is voor een positieve uitkomst voor de nieuwe gesprekken. Toch gaan de bedrijven mogelijk met een andere instelling de gesprekken in, nu er onlangs een uitspraak is geweest in de tweede grote rechtszaak tussen de bedrijven. Apple en Samsung kregen beide een boete toegekend, maar deze was in allebei de gevallen lang niet zo hoog als geëist. Dat was voor de advocaat van Samsung reden om te stellen dat Apple zich zou terugtrekken uit de rechtszaal.

Florian Mueller, een expert rondom intellectueel eigendom, heeft hoge hoop voor de nieuwe gesprekken: "Deze zomer zou alles tot een einde moeten komen. De overeenkomst met Google toont aan dat Apple op zoek is naar methodes om zichzelf te redden van de irreële rechtszaken die Steve Jobs heeft ingezet."

Ondanks dat het niet reëel was om te verwachten dat Apple de rechtszaken op basis van eigen patenten kon winnen, is het volgens Mueller wel aannemelijk dat Samsung een eenmalig schikkingsbedrag aan Apple zal overmaken voor het schenden van patenten. Een licentie op elkaars patenten zit er volgens Mueller waarschijnlijk niet in.

Onlangs besloten Apple en Google ook af te zien van alle resterende rechtszaken die nog liepen tussen Apple en Motorola. Ook in dit geval sloten de twee partijen geen patentlicentie af.