Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft toestemming gegeven aan Microsoft voor het overnemen van Nokia’s hardware- en diensten-afdelingen. Met de goedkeuring van het ministerie hoeft Microsoft alleen nog goedkeuring te krijgen van de Europese Unie.

Op 29 november heeft Microsoft van het Amerikaanse ministerie van Justitie goedkeuring gekregen om Nokia’s hardware-afdeling en de diensten-afdeling over te nemen. Dit blijkt uit een melding die op 2 december werd gepubliceerd.

"We kijken uit naar de datum waarop we onze partners bij Nokia welkom mogen heten als leden van de Microsoft-familie. We zijn dan ook blij dat het ministerie van Justitie de overname onvoorwaardelijk heeft goedgekeurd," aldus een woordvoerder van Microsoft in een officiële verklaring.

Afgelopen maand gaven de aandeelhouders van Nokia al groen licht voor de overname van de afdelingen door Microsoft. Hierdoor blijft alleen de Europese Unie over. Als deze instantie ook goedkeuring verleent, is de overname definitief. Hierbij wordt gekeken of de overname er niet voor zorgt dat Microsoft een te machtige positie krijgt. De Europese Unie heeft hier regels voor, genaamd European Union competition laws.

De Europese Unie heeft in eerste instantie tot 4 december om te besluiten of de overname wordt goedgekeurd. Eventueel kan er besloten worden dat er tien extra werkdagen nodig zijn om een goed besluit te nemen.

Microsoft betaalt 5,3 miljard euro voor de onderdelen en een aantal patenten van Nokia. De intentie voor een overname maakte Microsoft in september bekend. Het Amerikaanse bedrijf wil de overname afgerond hebben in het eerste kwartaal van 2014.