2min

Bill Gates is nauwer betrokken bij het zoeken van een nieuwe CEO voor Microsoft dan eerder werd gedacht. Dit blijkt uit een nieuw verschenen rapport. In het rapport gaf een bron aan dat Gates "in de toekomst veel meer betrokken zal zijn bij het bedrijf."

Volgens een nieuw verschenen rapport zal Microsoft in januari geen nieuwe CEO aanstellen omdat Bill Gates, die in de raad van bestuur van Microsoft zit, deze maand niet beschikbaar is. Het grootste deel van Gates’ tijd gaat naar de Bill & Melinda Gates Foundation, een organisatie die de armste mensen op aarde helpt. Hiervoor schrijft de topman van Microsoft een erg lange jaarlijkse brief.

Bill Gates zal aanzienlijke tijd door gaan brengen met de nieuwe CEO van Microsoft, hoewel in eerdere rapporten aangegeven werd dat Gates niet zo’n grote rol zou gaan spelen bij het kiezen van een nieuwe CEO. Uit verschillende artikelen is gebleken dat een ander bestuurslid, John Thompson, de zoektocht naar een nieuwe CEO leidt.

In eerste instantie was het de bedoeling om in 2013 een nieuwe CEO aan te stellen. Dit is echter niet gelukt en om die reden is het nu de bedoeling om begin 2014 een besluit te nemen. Thompson gaf aan dat hij tevreden was met de manier waarop het comité werkt en gaf aan dat de lijst van mogelijke kandidaten steeds kleiner wordt. Afgelopen dinsdag is deze lijst nog kleiner geworden nadat Ford-CEO Alan Mulally besloot zich terug te trekken uit de race.

Met het terugtrekken van Mulally zouden er nog drie kandidaten bekend zijn, favoriet als nieuwe CEO is Satya Nadella, op dit moment hij het hoofd van de Cloud & Enterprise Group van Microsoft. Op de tweede plek staat Tony Bates, hoofd van de business development and evangelism group. Stephen Elop, huidige CEO van Nokia, staat volgens de geruchten op de derde plek, hoewel er enige afstand tussen de tweede en de derde plek is.

Het is op dit moment niet duidelijk of er ook nog externe kanshebbers zijn. Oud Microsoft-medewerker Paul Maritz was in ieder geval in het verleden ook overwogen, maar ook hij heeft zich teruggetrokken, tot spijt van veel Microsoft-werknemers.