2min

Google heeft wederom zijn patentportfolio aangevuld, het wist opnieuw met IBM overeenstemming te bereiken voor de verkoop van patenten. In totaal verkoopt IBM 217 patenten aan Google die betrekking hebben op smartphones en Javascript widgets.

In juli kocht Google al 1000 patenten van IBM en in september kocht Google nog eens 1023 patenten van IBM, nu voegt het daar opnieuw 217 patenten aan toe. Het gaat om precies te zijn om 188 toegewezen patenten en 29 patentaanvragen.

Google hoopt zich waarschijnlijk met deze nieuwe patenten beter te kunnen verdedigen in de rechtszaken die het zelf voert wegens patentschending of waar Google’s partners in verwikkeld zijn. Zo verloor HTC recent een rechtszaak van Apple met tot gevolg dat alle HTC Android-smartphones straks niet langer mogen worden geïmporteerd of verkocht in de Verenigde Staten tenzij HTC bepaalde aanpassingen doet aan hun toestellen.

De patenten die Google nu overneemt van IBM lopen zeer uiteen. Van het verspreiden van advertenties over een communicatienetwerk tot aan bladeservers, load balancing en video conferenties. Belangrijker lijken de patenten die gaan over internet en telefoon technologiën. De grote vraag is nu of Google deze patenten voor zichzelf heeft gekocht of dat het deze op korte termijn doorverkoopt aan een HTC of een Samsung voor de rechtszaken die deze partijen voeren met bijvoorbeeld Apple.

Hoeveel Google heeft betaald voor deze 217 patenten is nog onduidelijk.

De patentcollectie van Google begint in elk geval wel op te lopen, voornamelijk door de overname van Motorola Mobility vorig jaar zomer voor 12,5 miljard dollar, waarin Google in een klap 17.000 patenten rijker was.