Microsoft ontkent omkopen fabrikanten

Gisteren werd gemeld dat Microsoft mogelijk grof geld betaalde aan fabrikanten van smartphones, om in 2014 ook toestellen met Windows Phone uit te brengen. Microsoft ontkent dit echter.

Eldar Murtazin meldde met een tweet dat Microsoft een bedrag van 2,6 miljard dollar opzij gezet zou hebben. Dit bedrag is bedoeld om fabrikanten van smartphones zover te krijgen om in 2014 een toestel uit te brengen dat gebruikmaakt van Windows Phone.

Frank Shaw, hoofd van communicatie bij Microsoft ontkent dit nu. Volgens de medewerker van Microsoft is er geld betaald voor copromotie, maar klopt het genoemde bedrag niet. Murtazin laat zich niet van de wijs brengen en blijft volhouden dat het bedrag voor meer bedoeld is dan alleen promotie van de Windows Phone-producten.

Hoewel Murtazin in het verleden er geregeld naast heeft gezeten met zijn feiten en Microsoft het gerucht ontkent, zou er wel waarheid achter het verhaal kunnen zitten. Nokia is momenteel de grootste producent va Windows Phones, maar door de overname van het bedrijf bestaat de kans dat andere fabrikanten afzien van het gebruik van Windows Phone. Dit is een probleem voor Microsoft, want zo is er minder concurrentie.

Een bedrag van 2,6 miljard dollar is erg veel om te betalen aan gedeelde promotie. Nokia was lange tijd de grootste producent van Windows Phone-toestellen en zelfs de Finse fabrikant kreeg niet zoveel geld voor co-promotie van Windows Phones.

Microsoft probeert Samsung en andere fabrikanten mogelijk zo ver te krijgen om de markt te doen overstromen met Windows Phone-toestellen, net zoals het bedrijf voor Android heeft gedaan. In dat geval is 2,6 miljard dollar ineens niet meer zo veel en zou dit kunnen betekenen dat het aandeel van Windows Phone flink gaat groeien in 2014.

Bron:Neowin