1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

In 2013 heeft Apple van alle fabrikanten het meeste geld besteed aan de inkoop van chips. Apple en Samsung bekleden net als in 2012 de kopposities in het klassement dat IHS jaarlijks opstelt.

In 2013 heeft Apple 30,3 miljard dollar besteed aan de inkoop van chips voor zijn apparaten. Daarmee eindigt het Amerikaanse bedrijf met een flinke voorsprong op Samsung, dat 22,2 miljard dollar heeft uitgegeven. Wel groeiden Samsung’s uitgaven procentueel gezien het meest, ten opzichte van 2012 besteedde het Zuid-Koreaanse bedrijf 30 procent meer aan chips. Apple hield het op 17 procent.

Myson Robles-Bruce van IHS denkt dat Samsung’s opkomst ook in 2014 voort zal worden gezet. Dat komt voornamelijk door de introductie van flexibele AMOLED-schermen die volgens Robles-Bruce een onderscheidende factor zullen vormen tussen de twee bedrijven. "Als OLED-techniek aanslaat bij de consument, zou Apple daaronder kunnen leiden. Dat zal ook invloed hebben op de inkoop van chips."

De andere fabrikanten die de top vijf vulden zijn HP, Lenovo en Dell met respectievelijk 10,1, 9,2 en 7,7 miljard dollar aan uitgaven.