Ook Google’s nieuwe voorstel om de antitrustzaak in Europa af te wenden is afgekeurd. De Europese Commissie geeft Google nog een nieuwe kans om met een aannemelijk voorstel te komen. Als dit niet lukt, riskeert Google hoge boetes.

Jarenlang heeft Google de eigen diensten voorgetrokken bij de zoekresultaten van Google Search, terwijl alternatieven van andere bedrijven werden weggestopt. De Europese Unie startte vanwege deze verdenkingen in 2010 een antitrustzaak, maar Google wenst deze graag op te lossen zonder boetes.

Google beschikt in Europa over een marktaandeel rond de 90 procent en daarom is het niet gewenst dat eigen diensten worden voorgetrokken. Het is de zoekgigant vooralsnog echter niet gelukt om met een acceptabel voorstel op de proppen te komen, het liefst maakt de zoekgigant natuurlijk zo weinig mogelijk beloftes om zichzelf te beschermen.

De afwijzing van Google’s voorstel komt niet geheel als een verrassing. Vorige week werd al aangegeven dat Google waarschijnlijk opnieuw niet genoeg concessies gedaan zou hebben. Eurocomissaris Joaquin Almunia gaf tegenover een Spaanse radiozender aan dat de voorstellen er niet voor zorgden dat de zorgen rondom competitie werden weggenomen.

Als het Google uiteindelijk niet lukt om met een goed voorstel te komen, riskeert het een boete van maximaal 10 procent van de omzet van het bedrijf. Op dit moment zou dat een boete van ongeveer 3 miljard euro kunnen betekenen.