1 min

Joachim Kempin, een oud-topman van Microsoft, heeft opnieuw van zich laten horen. Nadat hij een jaar geleden al eens aangaf dat toenmalig CEO Steve Ballmer het einde van Microsoft kon betekenen laat hij ook Ballmer’s vervanger niet ongemoeid: "Satya Nadella is een schaap, een volger".

Het is een dik jaar geleden dat Techzine schreef dat Kempin van mening was dat Steve Ballmer op z’n zachtst gezegd geen goede invloed was voor Microsoft. Kempin is van 1983 tot 2002 in dienst geweest bij de softwaregigant. De topman zag onder andere toe op de verkoop van licenties aan partners.

Na de kritiek op Ballmer is Kempin echter klaar voor een nieuwe ronde. Ook vervanger Satya Nadella moet het ontgelden. Kempin: "Microsoft heeft zijn schaap/volger gevonden, die nog niet eens ‘klant’ of ‘apparaat’ correct kan spellen. Hij is te zachtaardig."

Volgens Kempin zeggen ingewijde bronnen van Microsoft dat "Nadella in zijn carriere geen indruk heeft gemaakt. Dat zal ervoor zorgen dat hij weinig aandacht en respect zal genieten." De aanwezigheid van Bill Gates en Steve Ballmer in het bestuur zal er bovendien voor zorgen dat conflicten onvermijdelijk zijn. Gates’ benoeming tot technisch adviseur vindt Kempin al helemaal een lachertje: "Nadella heeft geen technisch advies nodig."

Als laatste vreest Kempin dat Nadella niet in Microsoft’s afdelingen zal snijden. Het is volgens de oud-topman hoog tijd dat bepaalde afdelingen worden afgestoten, maar onder Nadella’s leiding zal dat naar verwachting niet gebeuren.