Apple kan weer een rechtszaak toevoegen aan de database. In Europa wordt het Amerikaanse bedrijf door het Duitse IPCom aangeklaagd voor een bedrag van 2 miljard dollar. Apple zou een patent betreffende 3G- en 4G-verbindingen hebben geschonden.

Het patent is Apple niet volledig onbekend: Samen met HTC, Nokia en Vodafone trok het Amerikaanse bedrijf de validiteit in twijfel, maar een rechter besloot vorige maand dat een afgeslankte versie van het patent geldig is. Het patent valt onder FRAND-voorwaarden, wat inhoudt dat fabrikanten tegen gelijke, redelijke en reële voorwaarden een licentie moeten kunnen afnemen. Als een patent buiten die voorwaarden valt mag een bedrijf zelf besluiten of het licenties verstrekt.

Het patent beschrijft een technologie waarmee een apparaat prioriteit op een al dan niet overbelast netwerk kan krijgen, bijvoorbeeld bij een noodgeval. IPCom heeft het patent bemachtigd via een ander bedrijf en bestaat voornamelijk van licentiegelden terwijl het zelf geen producten maakt. Als bedrijven geen licentie afnemen maar de technologie wel gebruiken, worden ze voor het gerecht gesleept. Daarmee kan IPCom ook wel een patenttrol genoemd worden.

IPCom heeft nog een tweede patent ingezet in de rechtszaak tegen Apple, maar het is onduidelijk hoeveel vergoeding het daarvoor eist.