Apple moet 625,6 miljoen dollar betalen wegens patentschending

Apple heeft een koekje van eigen deeg gekregen, het bedrijf dat keer op keer Samsung voor de rechter daagde wegens patentschending is nu zelf veroordeeld voor het schenden van patenten. De jury heeft forse bedragen opgelegd die Apple moet betalen aan VirnetX, een bedrijf met vier patenten op het gebied van connectiviteit.

Een jury in Texas heeft geoordeeld dat Apple 625,6 miljoen dollar moet betalen aan VirnetX wegens het schenden van vier patenten. Volgens VirnetX schendt Apple zijn patenten met de diensten iMessage, FaceTime en VPN on Demand, al deze diensten bieden ondersteuning voor het opzetten van beveiligde verbindingen en netwerken, op deze technologieën heeft VirnetX patenten aangevraagd.

De jury heeft geoordeeld dat voor het schenden van twee van de vier patenten Apple een bedrag van 334,9 miljoen dollar moet betalen en voor de andere twee patenten 290,7 miljoen dollar, wat in totaal neer komt op 625,6 miljoen dollar.

VirnetX is een zogenaamde patenttrol die puur en alleen patenten op koopt om deze vervolgens ten gelden te maken in rechtszaken met bedrijven die de technologie toepassen. Hierin is het bedrijf al enkele malen zeer succesvol geweest, onder andere in rechtszaken tegen Microsoft.

Apple heeft het eerder ook al de stok gehad met VirnetX en besloot toen een VPN-functie uit iOS te halen zodat het niet langer het patent van VirnetX schond. In 2012 werd Apple ook al eens veroordeeld tot het betalen van 368 miljoen dollar aan VirnetX, in hoger beroep werd dat toen teniet gedaan.

Apple gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen dit vonnis en dan zal de uitkomst mogelijk anders zijn.

Deze zaak laat opnieuw zien hoe ziek het patentsysteem in de Verenigde Staten is, want de technologieën waar VirnetX patenten op heeft zijn eigenlijk gewoon essentiële technologieën. Die tegen een redelijk tarief gelicenseerd moeten kunnen worden of nog gepatenteerd hadden mogen worden. Dat kunnen we echter ook zeggen van Apple’s iPhone patent, een rechthoekig scherm met afgeronde hoeken.

Bron:Ars Technica