1 min

De Amerikaanse patenttrol Smartflash heeft een rechtszaak gewonnen van Apple en het bedrijf uit Cupertino moet 532,9 miljoen dollar betalen aan de patenttrol, wat neer komt op zo’n 470 miljoen euro. Apple zou uitvindingen van Smartflash onrechtmatig gebruiken in iTunes en de App Store voor onder andere in-app aankopen.

Apple is niet van plan om 532,9 milloen dollar over te maken aan Smartflash, het bedrijf heeft direct hoger beroep aangetekend. Apple noemt Smartflash een patenttrol omdat het bedrijf geen werknemers in dienst heeft, geen producten ontwikkeld en niets bijdraagt aan de Amerikaanse economie. Het enige wat het bedrijf doet is misbruik maken van het patentsysteem om er geld aan te verdienen. De Amerikaanse jury was het daar niet mee eens want het veegde Apple’s argumenten van tafel en oordeelde dat Apple gewoon moet betalen. Apple gaat nu in hoger beroep.

Het is dus niet de laatste keer dat we iets gaan horen van Smartflash, er komt nog een vervolg in deze zaak, maar Smartflash zou inmiddels ook Amazon, Google en Samsung voor de rechter hebben gedaagd wegens patentschending.