Hoewel Apple zelf niet altijd even milieuvriendelijk is geweest, loopt de fabrikant tegenwoordig vooraan mee. Het verzoek van aandeelhouders om zich daar minder op te richten om meer winst te kunnen maken, werd door CEO Tim Cook aan flarden geschoten.

Als Apple zich minder inzet voor het milieu, hoeft het daar minder investeringen voor te doen, wat meer winst oplevert. Zo was de gedachtegang van sommige aandeelhouders die tijdens een aandeelhoudersvergadering een verzoek kenbaar maakten.

Cook reageerde dat Apple niet puur en alleen bestaat om koste wat het kost hoger rendement voor investeerders te genereren. "We doen veel dingen om redenen anders dan het genereren van winst. We willen de wereld beter achterlaten dan hoe we deze gevonden hebben," zo sprak Cook tijdens de vergadering.

Het voorstel om meer te richten op winst werd door de aandeelhouders afgekeurd, maar niet voordat Cook meldde: "Iedereen die onze toewijding voor het milieu op ideologische of economische gronden afkeurt kan zijn aandelen beter verkopen."

Apple komt jaarlijks met een rapport over de stappen die het zet om het milieu te ontzien. Krap een jaar geleden bleek bijvoorbeeld dat alle datacentra inmiddels draaien op duurzame energie.