Apple wil aan de buitenwereld laten zien dat ze betrokken is met het milieu en duurzame energie. Daarom schakelt het elektronicabedrijf bij een van haar datacentra over op zonne-energie.

Apple is onlangs door Greenpeace als minst groene technologiebedrijf bestempeld. Het zou te weinig gebruik maken van duurzame energie en verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van grote hoeveelheden schadelijke stoffen.

De cloudservice van het bedrijf ligt volgens de milieuorganisatie ten grondslag aan de uitstoot. Om deze dienst te kunnen aanbieden is het noodzakelijk dat Apple beschikt over grote datacentra. Deze centra zijn grote energievreters en worden door middel van kolen van energie voorzien. Dat zorgt voor een enorme hoeveelheid aan CO2-uitstoot. Datacentra slurpen ongeveer 3 procent op van de totale energiebehoefte in de Verenigde Staten, aldus Greenpeace.

Apple lijkt deze boodschap te hebben opgepikt en is daarmee aan de slag gegaan. Zowel Apple als lokale bestuurders hebben de berichten bevestigd dat het bedrijf een grote zonne-energiecentrale bouwt naast haar datacentrum in North Carolina. Op deze manier wil het elektronicabedrijf overschakelen van kolen naar zonne-energie.

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat haar ‘groene imago’ wil opkrikken. Grote internetbedrijven zoals Google en Facebook zijn ook aan de slag gegaan om milieuvervuiling te reduceren. Zo gebruikt Google zeewater om een Fins datacentrum te koelen en besloot Facebook onlangs om een datacentrum rond de poolcirkel te bouwen.