1 min

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wisten technologiegiganten af van het bestaan van PRISM. Partijen als Apple, Google en Microsoft hebben dat sinds de onthulling echter stellig ontkend.

Het is niet voor het eerst dat wordt beweerd dat de grote Amerikaanse technologiegiganten weet hadden van het afluisterprogramma PRISM. Het bestaan van dit spionageprogramma werd onthuld door klokkenluider Edward Snowden. De beschuldigde bedrijven hebben het bestaan echter altijd ontkend.

Tijdens een hoorzitting heeft NSA-advocaat Rejesh De aangegeven dat de technologiebedrijven meewerken aan PRISM en er daarom dus ook alle weet van hebben. Ondanks dat de uitspraken van de advocaat tegen die van technologiegiganten in lijkt te gaan, is er een kans dat geen van de partijen willens en wetens te boel voorliegt.

De bedrijven zouden namelijk juridisch gedwongen worden om alles geheim te houden en riskeren celstraffen bij bekendmaking. De technologiebedrijven proberen sinds de onthulling meer vrijheid te krijgen in de communicatie naar de burger, maar vooralsnog zijn er slechts kleine vorderingen gemaakt.