1 min

De fabrikanten geven aan niets te weten van een programma van de overheid waarmee de FBI en NSA vrije toegang tot gegevens van burgers hebben. Onder andere Apple, Facebook, Google en Microsoft worden door The Washington Post beschuldigd van het verlenen van toegang tot privé gegevens.

Verschillende technologiereuzen zouden deel uitmaken van het PRISM-programma van de Amerikaanse overheid. Met dit project hebben veiligheidsdiensten vrije toegang tot gegevens van gebruikers. In eerste instantie werd gemeld dat de fabrikanten vrijwillig toegang zouden verlenen, maar The Washington Post verwijderde dat gedeelte van het artikel later. De krant laat weten dat er verwarring was ontstaan betreffende dit punt.

Fabrikanten ontkennen desgevraagd te weten van PRISM. Microsoft geeft bijvoorbeeld aan dat het alleen data doorspeelt wanneer dat door een rechter opgedragen wordt en dat er sowieso geen data van groepen mensen wordt doorgegeven. Facebook meldt eenzelfde handelswijze na te leven.

Apple meldt nog nooit van PRISM gehoord te hebben en de overheid niet te voorzien van directe toegang tot zijn servers. Google geeft op zijn beurt aan voor de overheid geen methode te faciliteren die toegang geeft tot data.