3min

Amazon heeft zojuist op een persconferentie in New York de Kindle Fire TV gelanceerd. Het betreft een kleine settopbox die de concurrentie aan moet gaan met Apple TV en Chromecast van Google. Op de Kindle Fire TV zijn ook apps van de bekende videodiensten te vinden en kunnen direct films en series worden bekeken.

De Kindle Fire TV van Amazon komt met een kleine afstandsbediening, net als de Apple TV. Daarmee kan snel genavigeerd worden door de aanwezige apps. Amazon werkt samen met Crackle, ESPN, Hulu, MLB, NBA, Netflix, Vimeo en YouTube. Het bedrijf laat direct weten dat meer diensten snel zullen volgen.

Amazon zet in op een kleine settopbox met zeer krachtige hardware, volgens Amazon is de Kindle Fire TV viermaal zo snel als de Apple TV en Chromecast. Ook is er ondersteuning voor de laatste WiFi-technologie 802.11 ac en dual-band verbindingen. Een van de unieke features van de Kindle Fire TV is dat je kan zoeken via spraakcommando’s, in de afstandsbediening is een kleine microfoon gebouwd die je stemcommando’s opvangt en doorzet naar de settopbox. In plaats van infrarood gebruikt de afstandsbediening Bluetooth om met de settopbox te verbinden.

De software op de settopbox lijkt door Amazon zelf te zijn ontworpen en beschikt over koppelingen met de IMDB-filmdatabase. De Kindle Fire TV is ook geoptimaliseerd om met andere Kindle-producten te werken en natuurlijk met de Amazon-clouddiensten. Zo kan je bijvoorbeeld de Amazon Cloud Drive-app op je smartphone installeren, die ervoor zal zorgen dat al je foto’s naar de cloud worden geüpload en vervolgens direct beschikbaar zijn op de Kindle Fire TV. Ook kan je als je naar een film zit te kijken meer informatie krijgen over de film en de acteurs die erin spelen. Dit kan eventueel ook met de Kindle Fire-tablets.

Muziek

Volgende maand zal Amazon ook muziekdiensten beschikbaar gaan maken op de Kindle Fire TV, om te beginnen gaat het dan om iHeartRadio, Pandora,TuneIn en muziek die je bij Amazon hebt gekocht.

Kinderen

Amazon heeft ook een speciaal gedeelte ontwikkeld voor kinderen van 3 tot en met 8 jaar. Hier staat standaard wat content in, maar ouders kunnen ook zelf bepalen welke films en series erin staan. Ook kan er een tijdslimiet worden ingesteld zodat kinderen maar een bepaald aantal uur per dag naar de televisie kunnen kijken.

Gaming

Ook heeft Amazon gedacht aan gaming op de Kindle Fire TV. Volgende maand zullen er duizenden games beschikbaar komen. Grote namen als 2K, Disney, Electronic Arts, Gameloft, Sega en Ubisoft doen allemaal mee met het nieuwe gameplatform van Amazon.

Amazon wil niet echt de concurrentie aan gaan met de consoles van Microsoft en Sony, maar het lijkt veel bekende smartphone- en tablet-games naar de televisie te brengen. Amazon heeft een speciale Fire Game Controller ontwikkeld die veel wegheeft van de bekende gamecontrollers van andere consoles. Amazon heeft inmiddels demo’s getoond van Minecraft en Asphalt 8 en beide games werken vloeiend op de Fire TV. De controller gaat zo’n 40 dollar kosten en daarbij worden ook nog eens 1.000 Amazon coins geleverd om spellen mee te kopen. Een gemiddeld spel kost 1,85 dollar, maar er komen ook de nodige gratis games. Waarschijnlijk draait de Kindle Fire TV op de Android-fork van Amazon.

Amazon heeft zelf ook een gamestudio geopend die games aan het ontwikkelen is voor de nieuwe Kindle Fire TV. Zo komt er onder meer een first person shooter genaamd Sev Zero, waarin je aliens moet afschieten.

Beschikbaarheid

Vooralsnog is de Kindle Fire TV duidelijk gericht op de Verenigde Staten, veel diensten die in Europa populair zijn worden nog niet ondersteund. Amazon is wel al enige tijd bezig om de vleugels uit te slaan in Europa, waaronder in Nederland. Amazon is inmiddels ook al druk op zoek naar de nodige personeelsleden in Nederland, maar het is nog steeds onbekend wanneer het bedrijf hier echt van start gaat. Als het bedrijf echt actief wordt in Nederland, is de kans groot dat alle Kindle-producten inclusief de Kindle Fire TV hier beschikbaar zal komen.

In elk geval is duidelijk dat Amazon een interessante settopbox heeft ontwikkeld, die tevens dienst doet als gameconsole. De Kindle Fire TV kost 99 dollar en is vanaf vandaag te koop in de Verenigde Staten.