Chinese staatsmedia hebben hard uitgehaald naar Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Cisco, Facebook, Google, Microsoft en Yahoo vanwege spionage en het stelen van geheimen.

Het is onduidelijk waarom de media plots oproepen tot grote straffen voor de Amerikaanse bedrijven of wat voor informatie gestolen zou zijn. Het is ook niet de eerste keer dat er in Chinese media gal wordt gespuwd over Amerikaanse bedrijven, omdat zij de inlichtingendiensten toegang tot hun producten zouden verschaffen.

Chinese staatsbedrijven zijn sinds de onthullingen van Edward Snowden druk bezig met het dumpen van Amerikaanse apparatuur vanwege angst voor spionage. Bedrijven zoals Cisco, IBM en Oracle zijn hier grote slachtoffers van.

In de Chinese krant China Daily wordt aangehaald dat de Amerikaanse bedrijven via het PRISM-spionageprogramma toegang tot apparaten en data verlenen. China zal als reactie internationale regelgeving afdwingen, maar de bedrijven moeten ook hard bestraft worden.

De verbolgenheid van China is overigens niet gek, omdat het land zelf van dergelijke praktijken werd beschuldigd voordat Snowden zijn onthullingen deed.