In het vorige decennium heeft Nokia volgens MTV Finland en Reuters een miljoenenbedrag betaald aan hackers die het Finse bedrijf chanteerden. De hackers hadden malafide code ontwikkeld die ervoor kon zorgen dat Symbian-toestellen kon infecteren.

De hackers hadden een encryptiesleutel bemachtigd, waarmee ze zelf applicaties konden ondertekenen. Op die manier leek het voor Symbian-toestellen alsof een app door Nokia goedgekeurd was en vertrouwd kon worden, terwijl dat absoluut niet het geval hoefde te zijn. Zowel MTV Finland als Reuters heeft het verhaal met succes gecontroleerd bij autoriteiten.

De gevolgen van de vrijgave van de code konden desastreus zijn voor Nokia en diens klanten. Ontwikkelaars zouden in principe vrij spel krijgen en zonder tussenkomst van Nokia applicaties kunnen lanceren. Natuurlijk moesten gebruikers de apps nog wel zelf installeren, maar het aantal mensen dat de code vooraf zou uitpluizen is waarschijnlijk niet groot.

Nokia betaalde miljoenen euro’s om te voorkomen dat de ontwikkelaars hun bouwsel zouden vrijgeven. We spreken over eind 2007 of begin 2008, Symbian was destijds nog het grootste mobiele platform en Nokia’s primaire besturingssysteem. Tegenwoordig valt Nokia’s smartphone-afdeling onder Microsoft en is Windows Phone het primaire besturingssysteem.

De hackers beloofden Nokia het programma niet te lanceren als een miljoenenbedrag werd betaald. Nokia betrok de wetshandhaving erbij om zeker te zijn van haar zaak, maar betaalde desondanks het geld. De politie slaagde er destijds niet in de chanteurs in te rekenen. De zaak loopt nog altijd, volgens Reuters.