2min

Het werd al even verwacht, maar nu is het officieel. Microsoft heeft bekendgemaakt 18.000 mensen te zullen ontslaan in het komende jaar, waarbij de meeste ontslagen zullen vallen op de Nokia-afdeling die is overgenomen. Ook lijkt het erop dat de Nokia X met Android de nek om wordt gedraaid. CEO Satya Nadella doet deze mededelingen in een open brief.

De ontslagronde werd door analisten al voorzien, maar de omvang ervan is onverwachts groot. Het werd verondersteld dat 6.000 tot 14.000 mensen hun baan zouden verliezen, maar het zijn er dus aanzienlijk meer. 12.500 ontslagen zullen vallen bij het onderdeel dat voorheen bij Nokia hoorde.

De eerste 13.000 ontslagen zullen in de komende zes maanden plaatsvinden. Nadella benadrukt dat er ook nieuwe banen zullen ontstaan in andere divisies. Daarmee wordt bedoeld dat ontslagen werknemers daar ook vooral op moeten solliciteren. Zij krijgen ook een ontslagvergoeding.

Microsoft heeft met de overname van de hardware-divisie van Nokia in totaal ongeveer 133.000 werknemers in dienst. De ontslagronde van 18.000 mensen is de grootste in de geschiedenis van de softwaregigant. In 2009 werden 5800 mensen ontslagen.

Het lijkt er tevens op dat de Nokia X uitgefaseerd zal worden. Nokia ontwikkelde deze Android-telefoon en voorzag deze geheel van diensten van Microsoft en zichzelf. Dankzij een aantrekkelijk prijskaartje werd gisteren nog verondersteld dat het toestel binnenkort in de toptien van bestverkochte smartphones zou doorbreken. Het doel is om de Nokia X te vervangen door goedkope smartphones die draaien op Windows-software. Daarmee worden geruchten over de komst van meer Android-producten van Microsoft de kop ingedrukt.

De besluiten zullen op 22 juli verder worden toegelicht. Microsoft belegt dan een persconferentie rondom de kwartaalcijfers.