2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Europese Commissie heeft vandaag middels een persbericht laten weten dat Apple toestemming krijgt om Beats over te nemen voor 3 miljard dollar. De EU laat weten dat hoewel Apple en Beats beide hoofdtelefoons in Europa verkopen, het gecombineerde marktaandeel zo laag is dat dit niet schadelijk is voor de markt of de concurrentie.

De EU voorziet geen problemen als Beats wordt overgenomen door Apple. Zowel op de markt voor koptelefoons blijft er voldoende concurrentie bestaan, daar zijn bijvoorbeeld Bose, Sennheiser en Sony nog steeds grote spelers. Ook op de markt van muziekdiensten voorziet de EU geen problemen. De Beats Music streamingdienst is sowieso nog niet beschikbaar in Europa maar dan nog zijn de muziekdiensten van Apple, iTunes en iTunes Radio niet echt vergelijkbaar met Beats Music. Ook laat de EU weten dat er in veel Europese landen al concurrerende muziekdiensten zijn voor Beats Music zoals Spotify en Deezer.

De EU geeft dus groen licht voor de overname, de Amerikaanse FCC moet nog met een oordeel komen over de voorgenomen overname, Er worden eigenlijk geen problemen verwacht, de verwachting is dat ook de FCC groen licht zal geven. Apple heeft uit zichzelf al aangegeven dat de Beats Music app beschikbaar zal blijven op andere platformen zoals Android en Windows Phone, dat zou namelijk een struikelblok kunnen zijn voor de instanties als Apple dat niet zou doen. Daarmee krijgt Apple voor het eerste apps op concurrerende mobiele besturingssystemen.

De overname verloopt echter niet volledig vlekkeloos, dit weekend is bekend geworden dat Bose een aanklacht heeft ingediend tegen Beats wegens patentschending. Bose is van mening dat Beats patenten schendt met betrekking tot "noise-canceling".