2min

De inval door de Chinese autoriteiten in vier kantoren van Microsoft gisteren heeft te maken met mogelijk machtsmisbruik door de techgigant. De Chinezen stellen klachten te hebben ontvangen van beveiligingsbedrijven over compatibiliteitsproblemen en de manier waarop beveiligingsfeatures en software bundelt in Windows.

Gisteren vielen de Chinese autoriteiten binnen bij vier Chinese Microsoft kantoren. De inval was onaangekondigd en het was onduidelijk waar de Chinezen naar op zoek waren. Microsoft was er redelijk snel bij door een verklaring af te geven dat het "actief meewerkt" met de autoriteiten.

Nu blijkt dat het te maken heeft met de beveiligingsoplossingen van Microsoft en de manier waarop het software bundelt binnen Windows. De Chinezen zeggen klachten te hebben ontvangen van concurrerende bedrijven over compatibiliteitsproblemen met Windows en Office. De autoriteiten hebben data gekopieerd en contracten en financiële verslagen in beslag genomen.

Vanaf Windows 8 heeft Microsoft ervoor gekozen om Microsoft Security Essentials standaard in Windows in te bouwen en dus mee te leveren met het besturingssysteem. Security Essentials kan wel worden uitgeschakeld wanneer een andere virusscanner wordt geïnstalleerd. Mogelijk hebben andere beveiligingsbedrijven geklaagd dat Security Essentials niet langer optioneel is te downloaden maar nu wordt gebundeld met Windows 8.

Of de strengere houding van de Chinese overheid tegenover Amerikaanse technologiebedrijven iets te maken heeft met de inval en het onderzoek is onduidelijk. Na het uitlekken van alle informatie van de NSA en de manier waarop deze inlichtingendienst spioneert zijn de Chinezen een stuk voorzichtiger geworden. Ook hebben ze een verbod ingesteld op het gebruik van Windows 8 binnen Chinese overheidsorganisaties.