Microsoft moet tekst en uitleg komen geven aan de Chinese autoriteiten, in China loopt al sinds 2014 een antitrustonderzoek naar de techgigant en daarbij zijn enkele "grote problemen" gevonden die Microsoft nu moet komen uitleggen. Om wat voor problemen het gaat is niet bekendgemaakt.

De State Administration of Industry and Commerce (SAIC), de Chinese toezichthouder, heeft niet aangegeven waarvoor Microsoft zich moet komen verantwoorden en wat voor grote problemen er gevonden zijn. Wat wel duidelijk is, is dat het gaat om problemen met het besturingssysteem Windows 8. In China is het gebruik van dit besturingssysteem door Chinese overheidsdiensten eerder al verboden.

Microsoft heeft eerder al bekendgemaakt dat het werkt aan een speciale versie van Windows 10 voor de Chinese overheid, die beter voldoet aan de daar gestelde eisen. Of dat betekent dat de grote problemen die de SAIC nu in Windows 8 heeft aangetroffen ook in Windows 10 aanwezig zijn is niet duidelijk, maar die kans is aanwezig.

Microsoft heeft eerder al in een reactie laten weten op het onderzoek dat het heel serieus om gaat met de Chinese wetgeving en er alles aan wil doen om de vragen en zorgen van de SAIC weg te nemen. De SAIC heeft eerder verklaard dat Microsoft niet volledig open kaar heeft gespeeld over Windows en Office. De SAIC onderzoekt nu beide producten, maar ook een vice president en enkele senior managers worden onderzocht. De SAIC heeft meerdere invallen gedaan bij Microsoft in China en allerlei informatie in beslag genomen.

Voor nu is het even afwachten tot Microsoft of de SAIC meer informatie naar buiten brengen over het onderzoek. In elk geval staan Microsoft’s plannen om de Chinese markt verder te veroveren voorlopig onder druk.