2min

Het gehate Blue Screen of Death komt tegenwoordig een stuk minder vaak voor dan vroeger, maar de meeste gebruikers zullen wel weten waar het over gaat. Deze week is bekend geworden dat Microsoft’s oud-CEO Steve Ballmer de tekst van het scherm heeft geschreven.

Raymond Chen, een ontwikkelaar die bij Microsoft werkzaam is, liet in een blogbericht weten dat Steve Ballmer de bewoording in het originele scherm dat door het ontwikkelteam gemaakt was niet goed vond. Daarop werd hij door het team uitgedaagd om het beter te doen en zo geschiedde.

Een paar dagen nadat Ballmer werd uitgedaagd leverde hij zijn variant via e-mail op. Het ontwikkelteam nam zijn voorstel aan en zo werd het Blue Screen of Death geboren. 22 jaar geleden was Microsoft’s besturingssysteem Windows 3.1 een stuk minder complex dan Windows vandaag de dag is, dat geldt ook voor het welbekende blauwe scherm. Destijds was het niet meer dan een blauw scherm met lichte tekst en dat is ook lang zo gebleven. In Windows 8 verschijnt er echter ook een treurig gezichtje wanneer er iets fout gaat, het ziet er ook allemaal wat vriendelijker uit.

Het Blue Screen of Death bevatte volgens Microsoft-oprichter Bill Gates overigens een grote fout: gebruikers werden gedwongen om op de knoppen Control, ALT en Delete te drukken, wat geen handige combinatie was. Gates geeft aan dat Microsoft hiertoe werd gedwongen door IBM omdat dat bedrijf geen speciale herstartknop aan toetsenborden wilde toevoegen.

Update
Chen heeft het blogbericht een update gegeven en benadrukt dat het niet om het Blue Screen of Death-scherm gaat, maar de CTRL+ALT+DELETE foutmelding die getoond wordt als een programma niet meer reageert. De twee schermen lijken qua uiterlijk aardig op elkaar en blijkbaar kan zelfs een gerenommeerde ontwikkelaar van Microsoft het verschil niet altijd ontwaren.