We weten inmiddels wel dat Google zich absoluut niet enkel bezighoudt met het aanbieden van een zoekmachine en het tonen van advertenties. Het Amerikaanse bedrijf heeft grote ambities, een nieuw voornemen zou zijn om hypermoderne steden en vliegvelden te ontwerpen en bouwen.

Google wil de hele wereld van internet voorzien. Google wil auto’s geheel zelfstandig laten rijden. Google wil de levensduur van mensen verlengen. Google’s drones moeten bij natuurrampen kunnen helpen bij het vervoeren van levensmiddelen naar anderszins onbereikbare locaties.

Het zijn maar enkele voorbeelden van opmerkelijke projecten waar de speciale onderzoeksafdeling Google X aan werkt. Dat er nog veel meer projecten zijn zal niemand verbazen, maar dat maakt de inhoud ervan niet minder interessant.

CEO Larry Page werkt sinds ongeveer een jaar achter de schermen aan modelsteden en efficiënte vliegvelden. Om de plannen beter uit te kunnen werken zou mogelijk zelfs een tweede onderzoeksafdeling worden opgericht onder de naam Google Y. Deze afdeling zou zich nog meer moeten richten op de lange termijn.

Het voornemen van Page is waarschijnlijk ontstaan uit ergernissen. Hoewel vliegtuigen op zichzelf een erg efficiënt vervoermiddel vormen, zijn vliegvelden vaak geen pretje. Als je op reis gaat kan het na aankomst vaak nog uren duren voordat je werkelijk opgestegen bent en moeten er in de tussentijd nog allerlei omslachtige handelingen worden uitgevoerd.