2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Toshiba zou met geen enkel bedrijf gesprekken aangegaan zijn om zijn pc-divisie te verkopen. Zo ontkent het bedrijf berichtgeving van de media, die beweerden dat er onderhandelingen plaatsvonden met Asus. Ook Lenovo zou geïnteresseerd zijn. Door deze stelling in te nemen wordt er anders gesproken dan eerder het geval was.

Het bedrijf gaf al eens aan zijn pc-divisie te willen verkopen om in maart goede resultaten te kunnen presenteren. Wellicht dat Toshiba van gedachte veranderde vanwege de deal om zijn chipafdeling voor 18 miljard dollar aan Bain Capital te verkopen. Bovendien zijn de pc-activiteiten van Toshiba ook niet verantwoordelijk voor een grote impact op de omzet, van april tot en met september nog 3,5 procent (747 miljoen dollar).

Reuters benaderde Asus en Lenovo voor een reactie, maar slaagde daar niet direct in. De verkoop van de chipafdeling komt voort uit een financiële crisis bij Toshiba, onder andere vanwege de Amerikaanse nucleaire divisie die failliet ging. Toch zijn er nog wat obstakels om de verkoop definitief af te ronden. Dit komt ook omdat Western Digital dwarsligt, een partij die ook geïnteresseerd was. Anderzijds kunnen regelgevers ervoor zorgen dat de deal niet voor maart afgerond wordt.

Plannen

Als er niet genoeg geld binnenkomt is er de kans op een financieel gat voor het tweede jaar op rij. Dat kan mogelijk leiden tot het verliezen van de notering op de Tokyo Stock Exchange. Toshiba verwacht zelf wel dat de chipdeal voor maart afgerond wordt en zal tevens met een ander plan komen. Een bron die Reuters aanhaalt beweert dat er met een nieuwe aandelenuitgifte 5,3 miljard dollar opgehaald moet worden.

Hoewel de pc-divisie dus niet verkocht zal worden, zal de afdeling voor televisies wel verkocht worden. Vorige week werd bekend dat Toshiba deze divisie voor 115 miljoen dollar gaat verkopen aan het Chinese Hisense Group.