Het lijkt Samsung even niet meer voor de wind te gaan. Waar het Zuid-Koreaanse bedrijf de afgelopen jaren keer op keer hogere winst mocht melden en het aandeel in de smartphonemarkt steeds toenam, is nu het tegenovergestelde gaande. Samsung’s aandeel zakte naar een dieptepunt.

Sinds juli 2012 stond het aandeel van Samsung niet zo laag als nu het geval is, op de afgelopen handelsdag zakte de koers met een slordige 2,3 procent. Voor de daling in de aandelenkoers kunnen allerlei oorzaken aangewezen worden.

Zo beloofde Samsung enige tijd terug al dat er in het huidige kwartaal minder winst behaald zal worden, door grote concurrentie op de smartphonemarkt. Samsung heeft het in alle opzichten lastig in deze markt. Aan de onderkant zijn merken als Micromax en Xiaomi op het moment succesvoller. Aan de bovenkant van de markt lijkt de langverwachte komst van iPhones met grote schermen ook weinig goeds te voorspellen.

Analisten zien voorlopig ook geen verbetering en hebben hun verwachting verlaagd. Waar Samsung’s winst van 7,19 biljoen won in het afgelopen kwartaal al het laagst sinds twee jaar was, wordt nu gerekend op 6,5 biljoen won. Zelf is Samsung zich ook bewust van het ontluikende probleem: "Onze smartphones hebben hun aantrekkingskracht verloren, wat bewezen wordt door het succes van Chinese fabrikanten en de onverwacht goede prestatie van de iPhone 6", meldt Samsung Securities, een investeringsmaatschappij van Samsung zelf.

Samsung heeft de afgelopen maand voor het eerst smartphones met een metalen behuizing geïntroduceerd. Het gaat om de Samsung Galaxy Alpha, Galaxy Note 4 (hands-on) en Galaxy Note Edge. De eerste twee modellen worden ook in onze regio verkocht en moeten het marktaandeel van Samsung weer opkrikken.