2min

Tags in dit artikel

, ,

Samsung maakte begin deze maand bekend dat de winst in het afgelopen kwartaal een ontzettende deuk heeft opgelopen. In vergelijking met een jaar geleden was de winst met zo’n 60 procent gezakt. Nu zijn de definitieve cijfers gepresenteerd en blijkt de mobiele divisie 74 procent minder winst op te leveren.

In het afgelopen kwartaal zakte de winst met 60 procent ten opzichte van vorig jaar, zoals het bedrijf begin deze maand al verwachtte. Samsung is al jarenlang erg afhankelijk van de inkomsten vanuit de mobiele divisie, verantwoordelijk voor smartphones en tablets. Dit onderdeel presteert de afgelopen tijd een stuk minder goed dan voorheen. De definitieve cijfers laten zien dat de winst vanuit deze bedrijfstak met 74 procent is ingestort.

Naast de flinke deuk in het winstcijfer daalde ook de bedrijfsomzet met 20 procent. Het afgelopen kwartaal was alweer het vierde op rij waarin Samsung een daling in de winst moest noteren, het was het slechtste kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2011.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf ziet de hoge marketingkosten en intense concurrentie op de smartphonemarkt als de grootste aanleiding voor de daling in de financiële cijfers. Klanten kiezen ook steeds vaker voor goedkopere smartphones, waarop Samsung minder winst maakt. Samsung vindt in Chinese fabrikanten ook een geduchte concurrent in de goedkopere markten terwijl Apple aan een sterke comeback bezig is dankzij de grotere schermen in de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review).

Samsung waarschuwt dat de mobiele divisie het ook de komende tijd zwaar zal krijgen. Wel denkt het bedrijf dat het dieptepunt is bereikt en dat de inkomsten vanuit de verkoop van displays en componenten ervoor zal zorgen dat de winst weer omhoog zal gaan.