Apple verrast door faillissement saffierproducent

Eerder deze week kondigde saffierproducent GT Advanced Technologies aan dat het een faillissement heeft aangevraagd. Voor Apple kwam dit blijkbaar als een verrassing, het Amerikaanse bedrijf bekijkt nu welke mogelijkheden het heeft.

GT Advanced Technologies en Apple gingen eind vorig jaar met elkaar in zee voor de productie van kunstmatig saffierglas, dat in verschillende Apple-producten gebruikt kon worden. Apple zou 578 miljoen dollar aan GT Advanced Technologies lenen, onder andere om een nieuwe fabriek op grondgebied van de iPhonemaker te plaatsen. De laatste betaling van 139 miljoen dollar zou aan het einde van deze maand komen en de lening diende uiterlijk in 2019 terug te worden betaald.

Ergens ging echter iets goed mis, want deze week moest GT Advanced Technologies immers plots een faillissement aanvragen. Investeerders en analytici waren verbaasd en Ook Apple heeft dit blijkbaar niet aan zien komen.

"We richten ons na GT’s verrassende besluit op het behouden van banen in Arizona, we blijven samenwerken met de staat en lokale functionarissen en bekijken wat onze vervolgstappen worden," meldt een woordvoerder van Apple. Ook wordt benadrukt dat Apple zicht "trots" voelde bij het creëren van banen in de Verenigde Staten.

Na de bekendmaking van het faillissement heeft GT Advanced Technologies weinig toelichting gegeven over de toedracht ervan. Wel zijn enkele opmerkelijke zaken aan het licht gekomen, zo verkocht CEO Thomas Gutierrez vlak voor de presentatie van de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) al zijn aandelen. De verwachting was dat Apple saffierglas zou gebruiken om de schermen van de nieuwe smartphones af te dekken, maar dat gebeurde niet. Volgens het bedrijf stond de verkoop van aandelen al langer op de planning.

Bron:CNET