1 min

Apple en GT Advanced Technologies hebben naar eigen zeggen een "minnelijke" afspraak gemaakt om op een goede manier uit elkaar te gaan. Om het door Apple geleende geld terug te betalen, verkoopt GT Advanced Technologies de machines die gebruikt zouden worden om saffier te maken.

GT Advanced Technologies vroeg begin deze maand plots een faillissement aan, waarmee investeerders, analisten en ook Apple verrast werden. Apple heeft GT Advanced Technologies sinds het sluiten van een overeenkomst 578 miljoen dollar geleend om de saffierproductie op gang te helpen. Dat geld zou in maximaal vijf jaar weer terug worden betaald.

Nu GT Advanced Technologies vanwege het faillissement uit de productie van saffierglas wil stappen, zal dat geld ook niet meer terugbetaald kunnen worden. Om er alsnog voor te zorgen dat Apple het geleende geld weer terugkrijgt zullen 2000 saffierfornhuizen verkocht worden.

Mogelijk zal Apple de fornuizen overigens zelf overnemen, om de productie in eigen hand te nemen of een nieuwe partner een kans te geven. GT Advanced Technologies en Apple wilden niet reageren op deze speculatie.