Apple’s producenten krijgen boete van 50 miljoen bij productlek

Apple slaagt er de laatste jaren vaak niet meer in om eigenschappen van nieuwe producten tot het laatste moment geheim te houden en dat komt producenten mogelijk duur te staan. Het uitlekken van details kan een partner van Apple 50 miljoen dollar kosten.

Dit blijkt volgens Financial Times uit documenten van GT Advanced Technologies, de ten gronde gegane producent van kunstmatig saffier. In de documenten, openbaar gemaakt vanwege het faillissement, wordt gesteld dat de boete per lek gerekend wordt. Het faillissement van GT Advanced Technologies kwam voor Apple naar eigen zeggen als een verrassing.

GT Advanced Technologies lijkt van mening te zijn dat het in een faillissement is gestort door de vijfjarige overeenkomst met Apple. De twee partijen kwamen overeen dat GT Advanced Technologies exclusief voor Apple saffierglas zou produceren, maar later bleek dat niet aan de vraag voldaan kon worden. Apple zag zich toen genoodzaakt de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) te voorzien van Gorilla Glass in plaats van saffierglas en hield het laatste deel van het voorschot voor GT Advanced Technologies in.

Het is wat GT Advanced Technologies betreft nu aan een rechter om te bepalen of de overeenkomst met Apple ontbonden kan worden. Veel details rondom de zaak zullen binnenskamers blijven omdat verzocht is om de rechtszaak achter gesloten deuren te behandelen. Woensdag wordt de zaak behandeld en wordt ook bepaald of dit verzoek wordt ingewilligd. De rechter moet dan afwegen of het zakelijk belang opweegt tegen het belang van betrokkenen.

GT Advanced Technologies kan zich ondertussen ook opmaken voor een rechtszaak van investeerders en aandeelhouders. Zij zijn van mening dat ze niet goed zijn geïnformeerd over de benauwde situatie waarin de producent zich bevond.

Bron:Financial Times