2min

GT Advanced Technologies tekende in 2013 een contract met Apple om op grote schaal saffier te produceren, maar inmiddels is het bedrijf failliet en wordt het contract ontbonden. Een van de redenen dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus geen saffieren bescherming hebben is dat GT Advanced Technologies er niet in slaagde om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Nu het faillissement van GT Advanced Technologies wordt behandeld, wordt steeds meer duidelijk rondom de ter zielen gegane samenwerking met Apple. De saffierproducent heeft volgens The Wall Street Journal voor het tekenen van het contract bijna 300 kilogram saffier geproduceerd, maar daarvan was nog geen grammetje bruikbaar in een eindproduct. Het is dus opmerkelijk dat Apple en GT Advanced Technologies genoeg vertrouwen hadden in elkaar.

Saffierglas is op diamant na het hardste natuurlijke materiaal dat bestaat. Bij kunstmatige productie ‘groeit’ het materiaal in een soort cilindervorm, het kost ongeveer 30 dagen om bruikbaar materiaal te verkrijgen. Maar voor die tijd kan er klaarblijkelijk genoeg misgaan, op onderstaande afbeelding zijn voorbeelden van onbruikbare producten te zien.


Vooral GT Advanced Technologies stapelde als producent fout op fout. Er werden zo’n 700 mensen aangenomen, maar zij hadden voor het grootste deel geen idee wat hun werkzaamheden waren. Het grootste deel van de tijd zouden ze de vloer hebben geveegd omdat er niets te doen was.

Toen de productie werkelijk begon werd een rendement van ongeveer 50 procent behaald. De leiding stuurde op een gegeven moment een lading van 500 bruikbare cilinders naar de recycling-afdeling, deze werd op het laatste moment gered. Het lijkt er vooral op dat GT Advanced Technologies beloften maakte die het niet kon nakomen.

Aan Apple’s kant werden er echter ook fouten gemaakt, zo voorzag het bedrijf niet in een energievoorziening die niet uitgeschakeld kon worden. Aan GT Advanced Technologies werd ook vrijwel onmogelijke eisen opgelegd, zoals een afspraak waarbij Apple niet gedwongen was om saffier af te nemen, maar wel sowieso de enige partij is die saffier mocht afnemen.

Apple is verantwoordelijk voor de consumptie van ongeveer een kwart van de wereldwijde productie van saffier. Momenteel wordt het materiaal enkel gebruikt voor Touch ID-sensors en de afdekking van camera’s. Het plan was om het scherm van de iPhones te voorzien van saffier. Het scherm van sommige modellen van de Apple Watch zal wel voorzien worden van een laag saffier.