2min

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft laten weten dat KPN zijn belang in Reggefiber mag ophogen tot 60 procent, waardoor KPN de volledige zeggenschap krijgt over het bedrijf, maar KPN moet concurrenten toegang blijven verstrekken tot het netwerk.

KPN heeft op dit moment al 51 procent in handen van Reggefiber en met het afronden van deze overname wordt dat aandeel verhoogd tot 60 procent. Hierdoor heeft KPN nu de volledige zeggenschap over het bedrijf. KPN moet van het ACM het DSL- en glasvezel-netwerk openhouden voor concurrenten, partijen zoals Tele2 en Vodafone moeten ook diensten kunnen aanbieden op het netwerk van KPN. De reden die het ACM hiervoor geeft is dat er anders te weinig concurrentie is, Ziggo en UPC gaan binnenkort fuseren tot één grote provider waardoor de consument dan nog maar zou kunnen kiezen uit Ziggo of KPN. Twee partijen vind ACM te weinig.

KPN heeft al aangegeven het geen eerlijk besluit te vinden aangezien Ziggo het netwerk niet hoeft open te stellen aan concurrenten, ook niet als het dadelijk is gefuseerd met UPC. KPN vind dat er met twee maten worden gemeten. ACM heeft hierop gereageerd door te stellen dat het DSL- en glasvezel-netwerk veel geschikter is om meerdere partijen toe te laten dan het kabelnetwerk, op het kabelnetwerk is dat maar beperkt mogelijk door de gebruikte techniek, aldus de ACM.

KPN betaalt 161 miljoen euro voor de extra 9 procent aan aandelen in Reggefiber. KPN is overeengekomen dat het de overige 40 procent kan overnemen voor 650 miljoen euro. Hiervoor heeft het tot halverwege 2017 de tijd.