2min

Vodafone klaagt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan om de overname van Reggefiber door KPN te blokkeren. Vodafone wil dat de overname ongeldig wordt verklaard en er strengere voorwaarden worden gesteld aan de overname.

KPN heeft in november bekendgemaakt dat het Reggefiber volledig wil overnemen, de overname is inmiddels goedgekeurd door het ACM onder de voorwaarden dat het netwerk open blijft voor concurrenten. Het ACM heeft echter ook aangegeven dat het bedrijf elke drie jaar gaat onderzoeken of het netwerk open moet blijven voor concurrenten. Daar wringt de schoen voor Vodafone en dat heeft het bedrijf doen besluiten het ACM aan te klagen.

Vodafone investeert namelijk honderden miljoenen euro’s om een positie op de vaste markt te veroveren en het doet dat via het glasvezelnetwerk van KPN. Als het ACM over drie jaar besluit dat het netwerk mag worden gesloten voor concurrenten dan kan Vodafone de dienstverlening niet meer voortzetten, verliest het zijn positie op de vaste markt en heeft het honderden miljoenen over de balk gesmeten.

Voldoende reden dus om het ACM voor de rechter te dagen om de overname tegen te houden. Vodafone wil dat het netwerk altijd open blijft voor concurrenten zodat het niet het risico loopt zijn positie, klanten en investering te verliezen. Vodafone verwacht voor de investering die het doet een stukje zekerheid terug, maar daar kan het mogelijk nog heel lang op wachten. Het kan om te beginnen nog maanden duren voordat de rechtszaak überhaupt voorkomt en zelfs jaren voordat er een uitspraak is. Tot die tijd blijft het oordeel van het ACM van kracht.

KPN heeft nog niet inhoudelijk op de zaak gereageerd, maar die kunnen het mogelijk oplossen door Vodafone een contract aan te bieden waarin het de garantie krijgt ten allen tijden toegang te houden tot het glasvezelnetwerk. Of KPN ook bereidt is die garantie te bieden is echter nog maar de vraag.