Europese Commissie niet eens met plannen voor opsplitsen van Google

De leden van de Europese Commissie hebben verdeeld gereageerd op een plan om Google Search te scheiden van andere bedrijfsonderdelen. Dit plan is afkomstig van het Europees Parlement en bedoeld om de dominantie van de zoekmachine aan te pakken.

Begin deze week werd beweerd dat het Europese Parlement een plan smeedt om Google eventueel op te splitsen in verschillende bedrijven. Google’s zoekmachine is volgens het Parlement te dominant. Het overheidsorgaan heeft op zichzelf overigens geen bevoegdheid tot het forceren van een opsplitsing, maar met hulp van de Europese Commissie ligt dat anders.

Verschillende bewindslieden van de Europese Commissie hebben echter hun twijfels bij de plannen. Günther Oettinger, Eurocommissaris van Digitale Economie, meldt dat een dergelijke maatregel niet thuishoort in de Europese economie. Andrus Ansip, Oettingers meerdere en Eurocommissaris van Digitale Markt, meldt dat een dergelijk voorstel te vroeg komt en dat meer onderzoek naar de zaak vereist is. Ansip heeft het hierbij over bedrijven met een monopoliepositie op zich, niet specifiek Google.

Als er op grond van machtsmisbruik een opsplitsing wordt afgedwongen, moet dat besluit afkomstig zijn van Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededinging. Vooralsnog heeft Vestager niet van zich laten horen over de kwestie.

In een reactie laten twee Europarlementariërs weten dat het voorstel van het Europese Parlement niet enkel een eventuele opsplitsing betreft, maar ook andere opties. Er wordt ook benadrukt dat het Parlement geen kruistocht tegen Google voert, maar tegen bedrijven met een monopoliepositie.

Lees ook ons blog over de opsplitsing: Voorstel om Google te splitsen niet reëel en doodsteek voor innovatie

Bron:Reuters