2min

Vodafone zou momenteel overwegen een bod te doen op Liberty Global, het moederbedrijf van UPC dat recent ook Ziggo overnam. Vodafone ziet de concurrentie toenemen in veel landen en zou met de overname van Liberty Global zijn positie enorm kunnen versterken. Het bedrijf kan dan zogenaamde quad-play-producten gaan aanbieden.

Reuters meldt dat het over maar liefst vijf bronnen beschikt die allemaal melden dat Vodafone een overname overweegt. Daarnaast doet het bedrijf ook onderzoek naar andere vormen zoals een fusie en kijkt het naar andere overnameprooien. Het is echter duidelijk dat Liberty Global de voornaamste kandidaat is om over te nemen, omdat dat bedrijf in twaalf Europese landen beschikt over eigen kabelnetwerken en in sommige gevallen ook een mobiel netwerk. Vodafone kan dan in al deze landen zogenaamde quad-play-abonnementen gaan aanbieden met televisie, vast internet, vaste telefonie en mobiele telefonie.

Mocht Vodafone inderdaad Liberty Global overnemen, dan gaat dat flink wat geld kosten: Liberty Global is op dit moment zo’n 41 miljard dollar waard. Waarschijnlijk zal Vodafone tussen de 50 tot 60 miljard dollar op tafel moeten leggen om het bedrijf volledig in te lijven. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want Vodafone zit nog op een hele grote zak met geld, Vodafone heeft vorig jaar naar verluidt 130 miljard dollar ontvangen voor de verkoop van de aandelen in Verizon Wireless, een Amerikaanse provider. Een deel van dat geld heeft Vodafone overigens al lang uitgegeven door te investeren in 4G en enkele andere overnames.

De belangrijkste vraag zal zijn of de Europese toezichthouders akkoord gaan met een overname van Liberty Global door Vodafone. In bepaalde landen zullen er namelijk conflicten optreden omdat er te weinig concurrentie op de markt overblijft. Zo is Vodafone ook al eigenaar van een grote Duitse kabelprovider, wat op dit moment de grote concurrent is van Liberty Global. Ook in Nederland wordt Vodafone dan een erg grote speler, waar mogelijk bezwaren tegen zijn.