Amerika markeert Noord-Korea als schuldige bij hack op Sony Pictures

Amerikaanse functionarissen hebben Noord-Korea aangewezen als de verantwoordelijke voor de hack op Sony Pictures, melden verschillende nieuwsbrengers. The New York Times meldt bijvoorbeeld dat een woordvoerder heeft gesteld dat Noord-Korea "centraal betrokken" is bij de aanval op het filmbedrijf.

Noord-Korea werd al direct verdacht als verantwoordelijke voor de hack op Sony Pictures, maar de vraag was of de aanval vanuit de regering of zelfstandige hackers was opgezet. Volgens de functionarissen gaat de overheid niet vrijuit. CNBC meldt dat de hacks van buiten het communistische land zijn uitgevoerd, maar dat deze wel door Noord-Korea zijn aangestuurd en gesponsord.

De hack heeft grote gevolgen gehad voor Sony Pictures. De filmmaatschappij durft de film The Interview waarin Noord-Korea op de hak wordt genomen niet meer uit te brengen vanwege dreigende aanslagen op bioscopen, er zijn vijf nieuwe films uitgelekt en ook zijn gevoelige informatie en toekomstplannen van het bedrijf op straat komen te liggen.

Naar verwachting komt er later deze week een officieel statement vanuit de Verenigde Staten. Het land zou echter nog in dubio zijn of de bevindingen wel officieel naar buiten moeten worden gebracht, ongetwijfeld vanwege het onvoorspelbare gedrag van Noord-Korea’s president Kim Jong-un

Bron:The Verge