2min Security

‘Oud-medewerkers van Sony zitten achter grote hack’

Niet de Noord-Koreanen, maar oud-medewerkers van Sony zitten achter de hack die het bedrijf al weken in zijn greep houdt. Dit beweert althans beveiligingsbedrijf Norse, naar aanleiding van eigen onderzoek naar de hack.

Sony Pictures werd in november gehackt door de groep Guardians of Peace. Deze hackersgroep lekte veel vertrouwelijke informatie en eiste onder andere dat de film The Interview niet zou worden gepubliceerd, op straffe van aanslagen en het lekken van extra gegevens. Hoewel het er in eerste instantie op leek dat Sony Pictures de film inderdaad zou terugtrekken, werd de film uiteindelijk alsnog verspreid.

De FBI had uit eigen onderzoek geconcludeerd dat de hack vanuit Noord-Korea geleid werd, maar Norse is het daar niet mee eens. Volgens het beveiligingsbedrijf zijn het oud-medewerkers van Sony Pictures die achter de hack zitten. In totaal wordt een groep van zes mensen verdacht, waarvan minstens één persoon een oud-medewerker is, met een technische achtergrond en kennis van Sony’s systemen.

Norse was al snel van mening dat bij een hack van dit formaat hulp van binnenuit nodig was en keek daarom naar de gelekte informatie waarin ook te zien is wie er in 2014 ontslagen is. Daardoor kwam het beveiligingsbedrijf verschillende oud-medewerkers op het spoor die op schimmige fora communiceerden en daar mogelijk in aanraking kwamen met een groep zogenaamde pro-piraterij hacktivisten.

In eerste instantie werd bij de hack aangegeven dat het beleid van Sony Pictures niet goed was, pas later werd de aandacht verlegd op de film The Interview. In die film wordt Noord-Korea op de hak genomen door Seth Rogen en James Franco, wiens personages die president van het land moeten omleggen.

De bevindingen van Norse worden aan de FBI overgedragen, zodat die partij na een analyse kan bekijken of de bevindingen correct zijn. Noord-Korea zou momenteel nog steeds als hoofdverantwoordelijke gezien worden, maar het is alsnog mogelijk dat het land hulp van binnenuit heeft gehad. Op die manier zouden zowel de FBI als Norse gelijk krijgen.

Bron:Norse