3min Devices

Sony laat hackers winnen: The Interview wordt geschrapt

Gisteren had eigenlijk de première van Sony Pictures’s film The Interview moeten plaatsvinden. Deze vertoning werd geschrapt en niet veel later bleek dat Sony Pictures ook verdere vertoningen van de film niet zal laten plaatsvinden. Het Japanse bedrijf werd ernstig bedreigd door Noord-Koreaanse hackers die al veel bedrijfsinformatie hebben gepubliceerd.

De hackers, waarvan de identiteit nog altijd niet officieel bekend is, dreigden met aanslagen op bioscopen die The Interview zouden vertonen. In de film wordt de gang van zaken in Noord-Korea op de schop genomen door acteurs Seth Rogen en James Franco, hun personages krijgen de opdracht om de Noord-Koreaanse president een kopje kleiner te maken.

Vanzelfsprekend is Noord-Korea niet bepaald blij met de film, maar een woordvoerder van het land meldt dat zij niet achter een grote hack van Sony Pictures zitten, in tegenstelling tot veel vermoedens. Noord-Korea juichte de hackers echter wel toe vanwege hun daad. Nadat onder andere al veel bedrijfsinformatie over Sony is gepubliceerd, naast enkele nieuwe films, begonnen de hackers te dreigen met aanslagen op bioscopen die The Interview zouden vertonen. Daarop besloten grote Amerikaanse bioscoopketens om de vertoning te schrappen.

Nadat de grote ketens hun standpunt in hadden genomen zou de film nog wel in kleinere zalen te zien zijn, ware het niet dat Sony Pictures vervolgens de film in zijn geheel heeft geschrapt. "In het licht van de beslissingen van het meerendeel van onze exploitanten hebben we besloten om de bioscooplancering op 25 december af te gelasten," laat een woordvoerder weten. "Wij respecteren en begrijpen hun besluit en natuurlijk delen we hun hoogste interesse om medewerkers en de bioscoopbezoeker veilig te houden."

In Sony’s statement wordt vervolgens nog ingegaan op de hack: "Sony Pictures is het slachtoffer geworden van een ongekende criminele aanval op medewerkers, klanten en onze zaak. Degenen die ons aanvielen hebben ons intellectuele eigendom, privécommunicatie en gevoelig materiaal gestolen en wilden onze moraal breken. Dit alles was blijkbaar nodig vanwege een film die ze niet zagen zitten. We zijn erg bedroefd vanwege deze brutale poging om de distributie van een film te voorkomen en de bijkomende schade die daarbij is veroorzaakt aan ons bedrijf, onze medewerkers en het Amerikaanse publiek. We steunen onze filmmakers en hun recht op vrije meningsuiting en we zijn extreem teleurgesteld in deze uitkomst."

Het schrappen van The Interview zal ongetwijfeld een flinke financiële post voor Sony Pictures worden, laat staan de extra schade die de hackers hebben veroorzaakt. Een woordvoerder gaf tegenover Variety te kennen dat Sony Pictures ook niet van plan is om de film om andere manieren alsnog te distribueren.

Bron:Variety