1 min

De hack op Sony Pictures is mogelijk geïnitieerd door Noord-Korea, dat meldt The Wall Street Journal. Het land zou Sony Pictures onder druk willen zetten vanwege de lancering van een nieuwe film waarin de hoofdrolspelers opdracht krijgen de Noord-Koreaanse president om zeep te helpen.

Sony Pictures wordt inmiddels al enige tijd in de greep gehouden door een hackersgroep met de naam Guardians of Peace. De hackers slaagden er -vermoedelijk met hulp van binnenuit- in om de systemen van Sony Pictures over te nemen, waardoor medewerkers geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van het bedrijf. Inmiddels zou Sony de controle weer terug hebben. Als klap op de vuurpijl werden dit weekend echter ook vijf nieuwe films van de maatschappij op het internet geplaatst.

Onderzoekers die de hack onder de liep nemen zouden bewijs hebben gevonden voor betrokkenheid van Noord-Korea. De malafide code die gebruikt is, zou vrijwel hetzelfde zijn als een programma dat in maart 2013 is gebruikt tegen Zuid-Koreaanse banken en omroepen. Van die aanval wordt aangenomen dat Noord-Korea erachter zit.

Noord-Korea heeft zich al meermaals fel uitgelaten over Sony Pictures, dat binnenkort een film met de naam The Interview de wereld in wil slingeren. In deze film wordt de moord van de Koreaanse president Kin Jong-un beraamd. De film zou op een aantal kritieke punten al zijn aangepast.